Viime aikoina ajatukseni ovat pyörineet kahdeksankymmentäprosenttisesti keittiön ympärillä, ja vieläpä sellaisen keittiön, jota ei vielä ole. Pekka on tainnut pariin kertaan jo sanoa, ettei halua kuulla enää sanaakaan keittiöstä. Ymmärrettävää ehkä, mutta ymmärrettävää on myös se, että keittiötä on pakko ajatella paljon ja suunnitella huolella, sillä se tulee nielaisemaan ison osan talon budjetista, ja sitä sitten maksetaan vuosikausia. Keittiöstä täytyy tulla kaikin puolin tyydyttävä, ettei sitä tarvitse laittaa remonttiin heti muutaman vuoden jälkeen, eikä siihen tietysti ole heti varakaan. Samaa keittiötä tuijottelee ja käyttää monen monta vuotta, parhaassa tapauksessa jopa vuosikymmeniä. Tähän mittakaavaan asetettuna sitä ei siis vain voi ajatella liikaa.
Hyvin pian keittiön suunnittelun aloitettuani huomasin, että kaikkea ei voi saada. Keittiö ei voi olla täydellisesti toimiva ja sataprosenttisen kaunis. Jostain pitää aina tinkiä ainakin meidän keittiön kokoisilla neliöillä ja budjetilla. Vaakakupissa painivat usein keittiön toiminnallisuus ja ergonomisuus versus keittiön ulkonäkö. Useimmiten ne saadaan yhdistettyä kauniiksi toimivaksi kokonaisuudeksi, mutta joistain kohden on täytynyt tinkiä jommasta kummasta. Ajattelin, että olen suunnitellut meidän keittiötä toiminnallisuus edellä, mutta kun tarkemmin pysähdyin ajattelemaan, niin olenkohan sittenkään? Ehkä ne ovat menneet samalla viivalla, kauneus ja funktio käsi kädessä.
Käsittelen tässä tekstissä keittiön toiminnallisuutta, porisen ulkonäöllisista asioista enemmän seuraavassa postauksessa. Tietysti monessa kohdassa nämä kaksi asiaa ovat vahvasti sidoksissa toisiinsa.
Keittiöltä haluan ehdottomasti, että:
-kaappitilaa on riittävästi, jotta kaikille esineille löytyy oma paikka, jossa ne mahtuvat olemaan väljästi ja kaikki löytyy helposti
-sieltä löytyy saareke tai niemeke. sillä niillä saa huomattavasti kaappi- ja laskutilaa kuitenkaan kasvattamatta keittiötä valtavaksi
-laskutasoja ja tilaa kokkaukseen on riittävästi, ettei tarvitse siirrellä tavaroita päästäkseen ruuan laittoon
-astianpesukoneita on kaksi, sillä suurperheessämme likaisia astioita tulee valtavasti, ja (hiukan noloa myöntää) me emme ikävä kyllä laita astioita suoraan koneeseen aina syönnin päälle. Astiat kertyvät altaaseen ja useimmiten ne laitetaan koneeseen vain kerran tai kaksi kertaa päivässä. Silloin astiaa on niin paljon, että ne eivät mahdu yhteen koneelliseen ja joudun tiskaamaan osan käsin
-pesualtaana on yksi iso syvä allas, jotta iso kasa astioita mahtuu olemaan siellä tursuamatta yli
-astianpesukoneet ovat korotettuna, sillä kumartelu rasittaa kovasti selkää, ergonomia on tärkeää!
- aamiaiskaapille on löydyttävä paikka, ja kaapin olisi hyvä olla vähintään metrin levyinen. Haluan pienkoneet piiloon, en tykkää pöydillä lojuvista töryistä. Aamiaiskaapissa on kätevästi kaikki tarvittava samassa paikassa.
-luonnonvaloa tulee keittiöön mieluusti kahdelta seinältä
-roskiksille löytyy riittävästi tilaa, sillä kierrätämme, jolloin astiat tulee löytyä bio-, energia-, seka-, metalli-, lasi- ja paperijätteelle, sekä pattereille omansa.
-uunissa on pyrolyysitoiminto, sillä inhoan uunin pesua
-tasot ovat helppohoitoiset, sillä en usko, että oppisimme, niin lapset kuin aikuisetkaan, varomaan ja huolehtimaan riittävästi esimerkiksi kauniista puutasoista
-induktioliedeltä löytyy ainakin kaksi paikkaa isolle kattilalle, sillä ihan pikkukattiloilla ei kahdeksan hengen pottukattilallista keitä, sekä yksi tai kaksi pientä kattilanpaikkaa.
-lattiamateriaalia ei tarvise voimakkaasti varoa, vaan se kestää vähän kosteutta ja on helppo puhdistaa
-kaapistojen ovissa ei ole likaa kerääviä ja puhdistusta hankaloittavia peilejä
-vetimet/vedinurat ovat helposti avattavia
-valaistus on riittävää ja muunneltavaa
-keittiöstä on käynti terassille
-lisäksi listaan kuuluu asia, joka ei minulle ole niin tärkeää, mutta jonka Pekka ehdottomasti haluaa, nimittäin sen, että saarekkeessa tulee olla paikka kahdelle baarijakkaralle
Asioita, jotka eivät ole välttämättömiä, mutta mukava parannus keittiön toimivuuteen, ovat mm se, että:
-uuni sijaitsee ergonomisella korkeudella, tai ei ainakaan lieden alla, jossa se on hankalahko käyttää
-mikro sijaitsee ergonomisella korkeudella
-löytyy kuivauslaatikot käsin tiskattaville astioille
-liesitaso on malliltaan sellainen, ettei sen reuna kerää kovasti likaa
-astianpesukoneessa on miellyttävän hiljainen käyntiääni
-liesituulettimen voi kytkeä huippuimuriin äänenvoimakkuuden vuoksi
-taso on hyvin kestävää materiaalia, esimerkiksi dektonia
-roskakaappi sijatsee allaskaapin vieressä, ei altaan alla, jotta sinne pääsee helposti altaalla ollessa tai toisen ollessa altaalla
-roskakaappi sijatsee allaskaapin vieressä, ei altaan alla, jotta sinne pääsee helposti altaalla ollessa tai toisen ollessa altaalla
Loppuun vielä pari kaunista keittiötä pinterestistä. Jutellaan myöhemmin siitä, millaisiin keittiöratkaisuihin olemme päätymässä, ja millainen on visuaalisesti kiinnostava keittiö.


Ei kommentteja:
Lähetä kommentti